Waar moet je als zorgverlener beginnen met sociale media?

In mijn vorig blog vertel ik wat je eraan kan hebben om je als zorgverlener op sociale media te begeven. Een kort antwoord is dat het je kan helpen op een snelle en effectieve manier te communiceren met je patiënten. Het is een aanvullende service voor je patiënten, die er hopelijk toe kan leiden dat het zorggebruik daalt. Ik krijg weleens de vraag: “Maar moet ik dan Twitteren, Facebooken, LinkedIn-en, Instagrammen? Daar heb ik een dagtaak aan!”. Het antwoord is: nee & nee. Je hoeft het niet allemaal en je hoeft er zeker geen dagtaak aan te hebben. “Waar moet je als zorgverlener beginnen met sociale media?” verder lezen

Wat heeft een zorgverlener op sociale media te zoeken te zoeken?

Snel en effectief communiceren met patiënten op sociale media

Deze blog werd op 1 februari gepubliceerd op Nationale Zorggids.

Stel in jouw huisartsenpraktijk melden zich de laatste dagen veel ouders met kinderen met griep. Al snel gaat er rond dat er een griepepidemie is. Binnen een dag staat de telefoon roodgloeiend met bezorgde ouders. Je zou ze graag allemaal snel willen informeren. Informeren wat er aan de hand is en vooral waar ze op moeten letten, wat ze zelf kunnen doen en wanneer ze wel naar de praktijk moeten bellen. Maar hoe doe je dat nu op een snelle en effectieve manier?

“Wat heeft een zorgverlener op sociale media te zoeken te zoeken?” verder lezen

Hoe groeit het gras aan de andere kant van de wereld? Aanpak digitale patiëntendossiers in Australië

Deze blog werd op 21 december gepubliceerd op Nationale Zorggids.

Verhuizen zonder digitaal patiëntendossier: een persoonlijke introductie

Begin 2017 verhuisde ik tijdelijk van Nederland naar Australië. Het meenemen van alle medische dossiers bleek een onmogelijke opgave. Het belangrijkste, de gegevens van onze huisarts, kreeg ik alleen in persoon mee. Dat lukte mij drie dagen voor vertrek niet meer. Onze tandarts stuurde na vijf e-mailherinneringen enkel een paar foto’s, het dossier konden ze niet uit hun systeem halen. De ziekenhuisdossiers van mijn kinderen dacht ik niet nodig te hebben. Helaas heb ik ze nu toch nodig en blijkt dat ik ze niet digitaal kan opvragen. Gevolg, allerlei medische testen opnieuw. Gelukkig stuurde mijn verloskundige nog mijn dossier op per post en had ik zelf het vaccinatieboekje van de kinderen. Wat baalde ik dat ik niet alle oude gegevens – zelfs achteraf – digitaal kan opvragen en aan onze nieuwe artsen in Australië kon overhandigen.

“Hoe groeit het gras aan de andere kant van de wereld? Aanpak digitale patiëntendossiers in Australië” verder lezen

Online afspraken inplannen? Waarom lukt het niet?

Deze blog werd op 14 september gepubliceerd op Nationale Zorggids.

Ik ben oprecht verbaasd. Verbaasd dat we in een Nederland met heel veel e-health toepassingen, met innovatie denktanks en platforms en allerlei zelfmanagement apps, we het niet voor elkaar krijgen om iets relatief simpels als zelf – online – een afspraak inplannen bij de huisarts bij de patiënten onder de aandacht kunnen brengen. Ik weet nog dat als ik vroeger naar de huisarts moest, er even langs moest om een ‘nummertje’ te halen. Een ‘nummertje’ was in dat geval een sleutelhangertje met daarop een door mij gekozen dag en tijd waarop ik een afspraak wilde.

“Online afspraken inplannen? Waarom lukt het niet?” verder lezen

5 tips om het e-consult effectiever in te zetten

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het invoeren van het e-consult? Duidelijke teksten voor je patiënten over het hoe, waarom en gebruik van het e-consult in jouw praktijk? Kijk dan hier  of vraag direct de gratis checklist implementatie e-consult aan.

Deze blog werd op 30 augustus gepubliceerd op de nieuwssite Skipr en op 19 oktober op Nationale Zorggids.

Naar aanleiding van onderzoek van het NIVEL is er nu veel aandacht voor het e-consult. Het gebruik komt nauwelijks van de grond. Uit het onderzoek blijkt dat patiënten wel gebruik willen maken van het e-consult en dat ook steeds meer huisartsen en specialisten aangeven het e-consult aan te bieden. Maar in de praktijk weten patiënten niet dat hun zorgverlener deze mogelijkheid aanbiedt. Feit is dat de investering in het e-consult nu weinig oplevert.

“5 tips om het e-consult effectiever in te zetten” verder lezen

Voorlichtingsmateriaal voor laaggeletterden

Met het oog op de naderende Week van de Alfabetisering, vond ik het een goed idee om dit artikel uit 2012 van o.a. mijn hand in het Tijdschrift voor Praktijkondersteuning nogmaals te delen. In dit artikel wordt ingegaan op gezondheidsvoorlichting aan laaggeletterden en mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden. Een grote groep in Nederland, maar liefst 2,5 miljoen mensen. Een veel gemaakt misverstand is dat laaggeletterden dus ook niet online te vinden zouden zijn. Natuurlijk is een deel van de laaggeletterden niet online te vinden, maar ook een groot deel wel. Het is alleen wel nodig ze op een andere manier te benaderen. Daarover binnenkort meer, voor nu eerst even dit achtergrondartikel!

Een mooie wachtkamerfilmpje over het bespreken van laaggeletterdheid bij de huisarts is onlangs gemaakt door het Utrechts Fonds Achterstandswijken. Klik hier om het filmpje te downloaden.

Nog meer lezen over laaggeletterdheid? Kijk op www.lezenenschrijven.nl.

Nog meer weten? Neem dan vooral even contact op!