WAT kun je als zorgverlener posten op social media?

Na de blog over WAAROM je je als (eerstelijns) zorgverlener met sociale media zou moeten bezig houden en een blog over HOE je dat dan moet aanpakken. Hier het derde en laatste deel: WAT moet ik dan posten?

Wat kun je als eerstelijns zorgverlener zoal op sociale media posten?

Patiënten verwachten niet dat je op sociale media alleen maar leuke dingen zet die je praktijk doet. Patiënten verwachten ook niet dat je enkel zorginhoudelijke onderwerpen behandeld. Mensen zijn op zoek naar een combinatie. Mensen moeten je vertrouwen. In de wereld van sociale media betekent dat je zowel kennis moet delen als iets van jezelf als persoon moet laten zien. Verder is het belangrijk dat je ‘interactie’ op je pagina’s krijgt. Hoe meer interactie, bij hoe meer mensen je berichten te zien krijgt. Alle sociale media werken met een soort algoritme. Dit algoritme is geheim, maar we weten bijvoorbeeld dat als je  vragen stelt in je berichten, berichten deelt met foto’s en met (korte) filmpjes, voor veel interactie zorgen. Berichten met alleen tekst of links naar andere websites doen het vaak wat minder goed.

Welke patiëntgerichte content plaats je als huisarts op je sociale media?

Ergens weet je wel dat je iets met sociale media moet. Je hebt zelfs vaak al een pagina gemaakt. Maar na een post of vijf weet je het niet zo goed meer. Wat lezen patiënten het liefst op de sociale media-kanalen van hun huisarts?*


  1. Patiënten lezen graag praktische tips en informatie. Denk daarbij aan het veranderingen van openingstijden of vervangingen tijdens de vakantie.
  2. Patiënten lezen graag verhalen en ervaringen van patiënten, dit is echter vaak lastig om te posten in verband met privacy (zie ook ‘veelgestelde vragen‘). Aan de andere kant blijkt dat meer en meer mensen hun artsen een openbare review geven. Laat dit dan ook gewoon toe. Sommige artsen mixen ervaringsverhalen of bundelen veelvoorkomende klachten tot een verhaal. Zo lang het niet tot een patiënt is te herleiden, is dit natuurlijk een prima optie.
  3. Patiënten willen graag tips, ervaringen en nieuws over ziekten, denk hierbij aan informatie over de griepepidemie of het behandelen van wratten. Je kan ook denken aan preventie. Een reeks posten over voorkomen van diabetes of stoppen met roken zijn hiervan goede voorbeelden.
  4. Een groot deel van de patiënten blijkt ook interesse te hebben in innovatieve ontwikkelingen. Een mooie manier om te kijken of je e-health beter in je praktijk onder de aandacht kan brengen.
  5. Tot slot hebben patiënten interesse in de achtergrond van de zorgverleners. Dat betekent niet dat je een privé-verhaal hoeft op te schrijven, maar dat ze wel graag iets meer willen weten wie de persoon is achter de zorgverlener. Marketingtrendwatchers geven aan voor 2018 te verwachten dat de persoonlijke noot nog meer terug gaat komen. Mensen willen graag weten met wie ze te maken hebben.

Wil je meer inspiratie hebben over wat te posten? Ik ‘verzamel’ momenteel eerstelijns zorgverleners die interesse hebben om op maandelijkse basis inspiratie, content en social media-ondersteuning te ontvangen. Wil je hier meer over weten, stuur mij dan een bericht en ik neem zo snel mogelijk contact met je op. Als er voldoende aanmeldingen zijn, kan ik hiermee starten.

 

*Bron: LVB Networks

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *